Меню
Остання редакція: 22 жовтня 2019

ВИХОВНА ГОДИНА, ПРИСВЯЧЕНА РОКОВИНАМ МАСОВОЇ ДЕПОРТАЦІЇ УКРАЇНЦІВ

    Студенти факультету лісового і садово-паркового господарства Уманського національного університету садівництва не лише успішні в навчанні, але й соціально активні.

    Зокрема, днями Радою студентського самоврядування факультету лісового і садово-паркового господарства Уманського національного університету садівництва, була організована тематична виховна година, на якій організатори нагадали нам всім про одну з трагедій в новітній історії України  - масову депортацію українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках.

    Саме 21 жовтня 1944 року стало початком примусової депортації білше 600 тисяч українців. Це відбулось в результаті виконання Угоди про евакуацію українського населення з території Польщі та польських громадян із території УРСР, укладеної між УРСР і Польським комітетом національного визволення. Зазначений договір за своєю сутністю був актом злочинної змови двох радянських режимів - Радянського Союзу та Польської народної республіки проти українського та польського народів та передбачав примусовий переїзд українців до УРСР і примусове повернення до Польщі поляків і євреїв, які станом на кінець вересня 1939 року були громадянами Польської держави. Переселення мало бути добровільним, проте як польська, так і радянська влада вдалися до насильницьких дій. Зокрема. На території Польщі відбулись повна ліквідація українськомовної освіти, будь-яких проявів організованого українського громадського життя, дискримінація українців під час проведення аграрної реформи, запровадження непосильних обов’язкових податків, знищення Української Греко-Католицької Церкви. Дещо пізніше і саме переселення проводилось в примусовому порядку.

    Це стало ще однією сторінкою жалоби в історії нашої країни. І ми, будучи патріотами своєї країни, не в праві забувати такі події.

Лілія Дубін,

студентка 11-зм групи