Меню
Остання редакція: 14 жовтня 2024

Уманський НУС та факультет лісового і садово-паркового господарства cформували хорошу школу професійних спортсменів та тренерів!

     Спорт і працю тренерів у нашій родині завжди любили і шанували. Зокрема, дідусь по маминій лінії Володимир Володимирович ДЕМЧИШИН ще в дитинстві розповідав мені, як він, під час довгих рейсів на службі у військово-морському флоті тренував молодих моряків, прищеплюючи їм любов до фізичної культури і спорту та як наслідки цих тренувань: сила і витримка допомагали вчорашнім «салагам» перемагати в морських баталіях і в сутичках, що іноді траплялися в портах…

     Тато – Валерій Михайлович ОМЕЛЬЧУК в молодості був непоганим футболістом і не раз здобував на товариських зустрічах та матчах в складі сільської дитячо-юнацької футбольної команди перемоги. Навіть нині він з друзями періодично бігають за м’ячем, виборюючи районний кубок у ветеранській лізі…

     Я не пішов служити на флот, як дідусь, не зайнявся футболом, як тато, проте любов до спорту та повага до тренерської праці  для мене те ж, що для математика – аксіома. Ще навчаючись в молодших класах сільської школи, за порадою тата і за безумовного схвалення дідуся, я став відвідувати пришкільний гурток з настільного тенісу та тренуватись під керівництвом тренера Володимира Мусійовича СУШКЕТИ …

     Потім були перші змагання, перші перемоги та поразки (куди ж без них),.. уважне споглядання мого тенісу суддею на одному із турнірів – Іваном Федоровичем ЧОРНОБАБОМ та запрошення від нього ж на тренування до тенісного клубу «Тайфун», де він на той час тренував кількох відомих на всю Україну спортсменів. Потім була розмова з тренером – Володимиром СУШКЕТОЮ та з рідними – татом і дідусем, однозначне схвалення ними мого переходу до клубу «Тайфун», виснажлива щоденна праця під керівництвом Івана Федоровича, нечасті змагання, поразки, перемоги, ще якісь змагання… І раптом, зовсім неочікувано – перша золота медаль на Всеукраїнській гімназіаді (2016 р.), срібна медаль на Чемпіонаті України серед юніорів (2020 р.), звання Майстра спорту України (2019 р.).

     Саме Іван Федорович розповів мені по те, що в Уманському НУС ліцензовано нову спеціальність – Середня освіта (Фізична культура) та запропонував вступити до університету і здобути цей фах. Продовжуючи тренуватись в Івана Федоровича, я зібрав необхідні документи і вступив до Уманського НУС. Далі – заняття, тренування, сесії, змагання, настанови Івана Федоровича, срібна медаль на Всеукраїнській універсіаді в парному розряді (2023 р.), бронзова медаль на Всеукраїнській Суперлізі сезону 2023-2024 в складі команди «ASFIR»…

     Життя студента-спортсмена важке і непередбачуване.. В той же час, не буду жалітися, а хочу сказати кілька добрих слів про університет, факультет лісового і садово-паркового господарства, кафедру фізичного виховання і психолого-педагогічних дисциплін та мого тренера – Івана Федоровича ЧОРНОБАБА.

     Я горджусь своїм вибором спеціальності, університету та факультету, адже спеціальність 014 Середня освіта (Фізична культура) – справа всього мого свідомого життя, оскільки на факультеті лісового і садово-паркового господарства Уманського НУС дотримуються освітніх традицій, ретельно турбуючись про кожного студента, його вподобання та здоров’я, розвиваючи студентський спорт. Крім того, Уманський національний університет садівництва та факультет лісового і садово-паркового господарства цього вишу, без перебільшення, сформували на базі кафедри фізичного виховання і психолого-педагогічних дисциплін справжню, дуже гарну (повірте, я маю з чим порівнювати) ШКОЛУ професійних спортсменів та тренерів!

     Що ж стосується Івана Федоровича, то це – не тільки Вчитель, Наставник і старший товариш. Це Тренер з великої літери, який завжди мотивує та підтримує мене, допомагаючи досягати нових вершин і ставати кращою версією себе.

     Підсумовуючи, запрошую всіх небайдужих до фізичної культури і спорту, всіх, хто відчуває в собі здатність до тренерської роботи вступати на факультет лісового і садово-паркового господарства Уманського НУС, обравши при цьому спеціальність 014 Середня освіта (Фізична культура)!

Іван ОМЕЛЬЧУК,

студент 21-фв групи спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура) Уманського НУС