Меню
Остання редакція: 26 вересня 2019

Щиро вітаємо з ювілеєм!

    26 вересня святкує 80-річний ювілей Анатолій Степанович Величко!

  Анатолій Степанович народився в 1939 році в с. Оболонь на Полтавщині в родині вчительки з біології та землевпорядника. Дитячі й юнацькі роки провів у с. Горошине Полтавської області на мальовничих берегах річки Сула. Його з дитячих років цікавила оточуюча жива природа, багато читав літератури про тваринний і рослинний світ.

  Після закінчення середньої школи і строкової служби в армії, в 1962 році вступив до Уманського сільськогосподарського інституту на плодоовочевий факультет, який успішно закінчив у 1967 році.

  З 1968 працював в учбово-дослідному господарстві УСГІ «Родниківка» спочатку на посаді техніка оранжерей, потім – агрономом-декоратором, а згодом – старшим агрономом-декоратором.

  Бригада, в якій він працював, крім культивування декоративних рослин в оранжереях і теплицях, займалась й вирощуванням на полях учгоспу «Родниківка» одно-, двох- і багаторічних квіткових культур для отримання насіння, в тому числі й елітного насіння айстри однорічної.

  Під керівництвом А.С. Величка в оранжереях і теплицях вирощували велике різноманіття екзотичних декоративних рослин (пальм, саговнику відхиленого, агави, юки, драцени та ін.). Крім того були введені в культуру цикламен, азалії, тубероза, ксантозома, кальцеолярія, хризантема крупноквіткова, зібрані колекції: кактусів, гіпеаструмів, бегонії, ешіантусів, колюмнеї, епістії, узамбарських фіалок, орхідей (фаленопсиси, целогіни, цітропедіум, ахлопедіум). У відкритому грунті були введені в культуру півонія трав’яниста та деревовидна, колекції ірисів бородатих, нарцисів, тюльпанів, троянди різних груп (чайно-гібридні, флорібунда, витка та ін.).

  Впродовж багатьох років А.С. Величко займався селекцією айстри однорічної. Ним отримано 15 сортів цієї культури, на 9 із яких є авторські свідоцтва.

  А.С. Величко був неодноразово учасником ВДНГ СРСР. За успіхи в розвитку народного господарства, зокрема у насінництві квіткових культур, був нагороджений в 1978 році золотою медаллю ВДНГ, а в 1984 – срібною.

  Після передачі оранжерей в 1998 році в підпорядкування УСГА, А.С. Величко був призначений завідувачем навчально-дослідних оранжерей і на цій посаді пропрацював до виходу на пенсію в 2002 році.

  Безмежна шана Вам, дорогий ювіляре, і низький уклін! Зичимо Вам родинного затишку, здійснення найзаповітніших мрій, а головне ‒ міцного здоров’я на многії-многії літа!

З повагою та найкращими побажаннями

колектив факультету лісового і садово-паркового господарства

Уманського НУС