Меню
Остання редакція: 26 березня 2021

21 березня – Міжнародний день лісу

      З початку 70-х років XX сторіччя намітилась тенденція широкомасштабної вирубки лісів. Таке явище змусило відверто заявити про проблему і це сталося на шістнадцятій сесії Конференції Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй, що відбулася в листопаді 1971-го року.Тоді держави-члени цієї організації висловилися на підтримку проведення щорічної акції „Всесвітнього дня лісового господарства”, яку погодилися проводити 21-го березня.

      Саме зважаючи на рішення шістнадцяої сесії Конференції Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй та на  проблеми збереження лісових масивів по всій планеті,  ООН 21-го грудня 2012-го року резолюцією Генеральної Асамблеї №A/RES/67/200 заснувала Міжнародний день лісу.

      Ліси є загальним надбанням людства. Вони являють собою найбільш біологічно різноманітну екологічну систему всієї суші, в якій мешкає і росте більше половини всіх наземних видів тварин, комах і різноманітних рослин.

      В Україні цій проблемі також приділялася чимала увага. Так, наприклад, 18-го вересня 1977-го року, в колишньому СРСР вперше було прийнято окреме цільове «Лісове законодавство», в якому робилася спроба не тільки впорядкувати безконтрольну вирубку лісів, а й закладалися прямі механізми його відновлення і найбільш раціонального використання.
      Пізніше, 1-го жовтня 1980-го року, оцінюючи внесок і досягнення цілого напряму фахівців лісового господарства, з метою підняття престижу професій фахових працівників лісу, було встановлено професійне свято - День працівників лісу. Святкування цього професійного свята було встановлено на третю неділю вересня.
      Потім, після розпаду СРСР, це свято залишилося популярним національним святом у багатьох пострадянських суверенних державах, наприклад, в українському законодавстві День працівників лісу зафіксований Указом Президента України № 356/93, підписаним 28-го серпня 1993-го року.

      З 21 березня по 20 квітня (День Довкілля) триває щорічна    Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу  у твоїх руках». Метою акції є поширення знань про ліси та їх важливість для існування життя на планеті, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, забезпечення зацікавленості у збереженні лісових насаджень, дотримання правил поведінки в лісі, роз’яснення населенню важливості створення лісових насаджень, ознайомлення та надання можливості учнівській молоді, представникам громадськості взяти участь у роботах з лісовідновлення та лісорозведення.

      Не будьте байдужими! Посадіть своє дерево, нехай воно росте і квітне. І пам’ятайте: підтримавши таку акцію, ви не лише прикрасите власне подвір′я, а й збагатите планету чистим свіжим повітрям, покращите екологічну ситуацію краю, збережете здоров’я собі і майбутнім поколінням.

За матеріалами Інтернет-ресурсу: http://www.javirua.org/events/21-bereznya-mizhnarodnij-den-lisu.