Меню
Остання редакція: 29 жовтня 2018

Студенти Уманського НУС - учасники Всеукраїнських інтелектуально-спортивних змаганнь професійного спрямування «FORESTRY QUEST»

    25-27 жовтня 2018 року на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБІП України відбулися Всеукраїнські інтелектуально-спортивні змагання професійного спрямування «FORESTRY QUEST» серед студентів коледжів та університетів, що навчаються за спеціальністю «Лісове господарство». Захід був організований за ініціативи та безпосередньої участі членів студентського наукового гуртка "Київська асоціація студентів-лісівників" (KFSA) під керівництвом Ганни Лобченко. У лісівничому квесті взяли участь девять команд, серед яких команда факультету лісового і садово-паркового господарства Уманського НУС «Лісова братія». Склад команди: Віталій Клименко (41-лг), Анастасія Сухецька (21 м-сп), Олександр Поліщук (31-сп), Олександр Самородченко (21-лг).

    Метою заходу було забезпечення підвищення якості підготовки фахівців з лісового господарства та активізації участі студентів у громадській і навчально-науковій діяльності. Даний захід проводився за підтримки керівництва ННІ лісового і садово-паркового господарства, Боярської лісової дослідної станції, Міжнародної організації FSC та компанії Stihl в Україні. 

    У перший день програмою заходу було передбачено екскурсію науково-виробничими об’єктами Боярської ЛДС та «власне» представлення команд.  Цікавою та пізнавальною для учасників змагань була ескурсія ботанічним садом НУБіП та облаштованою територією таксаційного майданчика, про особливості створення якого розповів професор Андрій Білоус. Відкриття змагань відбулося за участі начальника наукової частини Боярської ЛДС Олександра Мельника, який змістовно розповів про історію створення, основні напрямки та перспективи розвитку підрозділу.

    У день змагань налаштував учасників перед початком конкурсної частини Forestry Quest майстер-клас від компанії Stihl. Студенти мали змогу власноруч випробувати новинки техніки!

        Змагання Forestry Quest включали ІІІ етапи.

     І етап полягав у двох конкурсах - "Заміна ланцюга бензомоторної пили" та "Розкряжування колоди механізовано". Учасники показали свої вміння, спритність і точність виконання конкурсного завдання. Студент групи 41-лг Клименко Віталій (УНУС) здобув ІІ місце в конкурсі "Розкряжування колоди".

    ІІ етап був найважчим, адже учасникам довелося подолати маршрут (вказаний на карті) протяжність якого становила понад сім кілометрів та визначити близько 50 зразків із профільних дисциплін (гербарію трав’янистих рослин-індикаторів, облиснених та необлиснених пагонів, насіння деревних і чагарникових видів, лісових звірів і птахів, фітопатологічних хвороб та ентомологічних шкідників, деревини тощо). У бланках відповідей, окрім української, необхідно було вказати латинські  назви  видів.  Також  враховувався  загальний  час  на проходження етапу. Команда Уманського НУС подолала маршрут за 1 годину 48 хвилин показавши добрі результати з профільних дисциплін.

   ІІІ етап – таксація окремого ростучого дерева (окомірно), колоди та насадження (інструментально).

    Перед оголошенням результатів змагань до майбутніх лісівників звернувся з з настановчим привітанням професор Віктор Маурер. Також було проведено цікаву вікторину від FSC.

    З заключним словом виступив заступник директора ННІ лісового і садово-паркового-господарства НУБіП України Олександр Соваков. Після чого організаторами було проведено нагородження учасників змагань сертифікатами, а переможців - дипломами та цінними подарунками.

    Захід виявився надзвичайно цікавим і змістовним, дух конкуренції та прагнення до нових знань є рушійною ланкою для підготовки висококваліфікованих фахівців лісового господарства!