Меню
Остання редакція: 26 березня 2019

Історія та сьогодення оранжерейно-тепличного комплексу кафедри садово-паркового господарства Уманського національного університету садівництва у контексті святкування 175-річчя з дня його заснування

З утворенням Головного училища садівництва у 1844 році, як вищого навчального закладу, переведеного із міста Одеси в Умань, постала проблема вирощування та адаптування інтродукованих видів рослинного матеріалу різного еколого-географічного походження для створення колекцій декоративних рослин відкритого і закритого ґрунту.

Відносно художнього образу Головного училища садівництва і парку, слід відмітити домінуючу роль рослинних елементів. Важливу роль в теплу пору року надавали училищу і парку квіткові рослини відкритого ґрунту, які вирощувались в теплицях і парниках. Колекція субтропічних рослин нараховувала понад 500 найменувань. Особливого значення декоративне садівництво набуло з 1903 року, коли спеціальність «Садівництво» було виділено в окрему програму.

 

Фітодизайн в оранжереях Училища садівництва (орієнтовно поч. 1900-их рр.)

Працівники оранжереї (орієнтовно 1920-30рр.)

З 2002 року, коли було створено в Уманському університеті новий напрям підготовки студентів "Лісове і садово-паркове господарство»,  до кафедри садово-паркового господарства було приєднано теплично-оранжерейний комплекс з усією історичною інфраструктурою та робітниками з метою проведення навчальної практики і наукових досліджень. 

Теплично-оранжерейний комплекс кафедри садово-паркового господарства надає шарму, затишку і солідності університету. Озеленення внутрішнього середовища сприяє естетизації архітектурних споруд, зумовлює створенню найсприятливіших умов для праці, навчання, побуту і відпочинку її громадян. Слід зазначити, що з утворенням факультету лісового і садово-паркового господарства, в повній мірі використовується оранжерея з лимонарієм, колекцією субтропічних та тропічних рослин, п’ять теплиць і сучасна двохскатна теплиця,  колекційні ділянки декоративних рослин для навчальної роботи у поєднанні з науково-дослідницькою діяльністю.

Колекція сортів лимону звичайного

Рокарій створений із сукулентних видів рослин

Декоративна водойма

Практичні заняття студентів факультету лісового і садово-паркового господарства 

Оранжерея і теплиці мають навчальне, науково-пізнавальне та науково-дослідне призначення. Студенти вивчають тут навчальні дисципліни: декоративні рослин закритого ґрунту, фітодизайн закритого середовища, декоративне садівництво, квітникарство, субтропічні культури та ін. З цією метою у теплично-оранжерейному комплексі було створено:

- оранжерея № 1. Лимонарій, в якому висаджено 46 облікових дерев різних форм і сортів лимону, призначених для виконання наукових досліджень та дипломних робіт студентів;

- оранжерея № 2.  Субтропічна оранжерея. Зібрана колекція субтропічних листопадних плодових (гранат, інжир, хурма, зізіфус, маслина європейська, мушмула японська, ківі) та декоративних вічнозелених рослин (агава американська, юка Томсона, пальми: Вашингтонія китайська, Вашингтонія потужна, Сабаль низький, трахікарпус Фортуна, трахікарпус хістрікс, хамеропс приземкуватий, фінік канарський, фінік Теофраста).  Оранжерея облаштована: декоративною водоймою, яку озеленено білим та рожевим лататтям, в якій мешкають «золоті рибки» та водоплаваючі черепахи; декоративним фонтаном та кам'янистою гіркою, на якій висаджено агави, кактуси та інші сукулентні рослини.

- оранжерея № 3. Дорощується посадковий матеріал декоративних рослин і ведуться роботи по створенню відповідного мікроклімату для подальшого вирощування інтродуковано-стійких форм декоративних рослин закритого ґрунту (авокадо, бамбук звичайний, маслина європейська, хурма, лавр благородний, мушмула японська, актинідія пречудова та ін.). Оранжерея має навчальне і науково-дослідне призначення;

- теплиця № 1. Колекційна. Призначена для розмноження та вирощування колекційних декоративних рослин закритого ґрунту, навчально-практичної роботи студентів;

- теплиця № 2. Адаптаційна. Призначена для дорощування і адаптації колекційних декоративно-листяних та декоративно-квітучих рослин, а також для проведення навчально-практичних робіт зі студентами;

- теплиця № 3. Пересадна. Призначена для підготовки різних грунтосумішей з метою пересадки декоративних рослин закритого ґрунту, а також для проведення навчальної практики з квітникарства та декоративного садівництва;

- теплиця № 4. Розсадна. Призначена для розмноження декоративних рослин відкритого та закритого ґрунту, проведення навчальної практики з квітникарства та декоративного садівництва;

- теплиця № 5. Тропічна. Тут зібрано колекцію тропічних рослин (антуріум, амариліс, алоказія, архонтопфенікс, бегонія, евкаліпт, кава, клівія, кринум Мура, льон  новозеландський, мандарин, монстера, пеперомія мраморна, сциндапсус, філодендрон, камелія, цикас та ін.). Із колекції семи цикасів, чотири із них - успішно ростуть і квітують тут понад 200-сот років. Тропічна теплиця облаштована стелажами, підпірною стінкою і невеличкою водоймою, яка підвищує вологість і постійний мікроклімат в цій забудові. Вона призначена для навчальної і науково-дослідної роботи студентів;

- теплиця № 6. Двохскатна. Відведена для колекцій малопоширених і ніжних декоративно-листяних і квітуючих рослин закритого ґрунту (амарантові, бромілієві, орхідні, цитрусові, гербери, бульбоцибулинні, калли, кактуси, сукуленти, колумнея, сингоніуми, спатифілюми, стрептокарпуси, драцени, юки та ін.), а також для зберігання садивного матеріалу рослин як відкритого, так і закритого ґрунту (насіння, живців, цибулин, бульбоцибулин, кореневищних рослин та ін.). Призначена для практичної, навчальної і науково-дослідної роботи студентів.

На прилеглій території теплично-оранжерейного комплексу знаходяться науково-дослідні ділянки з колекціями, переважно інтродукованих видів і сортів рослин відкритого ґрунту: бузку звичайного, вейгели, гінкго дволопатеве, декоративні плодові дерева яблуні, жимолості їстівної, жимолості блискучої, жимолості виткої, ірисів, катальпи, маклюри, кан, ківі, лілійників, лілеї амазонської, маку великоквіткового, нарцисів, півонії звичайної, півонії деревовидної, тюльпанів, троянди зморшкуватої, троянди виткої, троянди чайно-гібридної, юки нитчастої та ялини. 

Для озеленення території університету тут вирощуються найбільш декоративні деревні та кущові рослини: бересклет фортуна, бузок звичайний, верба біла, дейція шорстка, чубушник звичайний, калина звичайна, самшит вічнозелений, спірея Ван-Гута, троянди кореневласні, туя західна форма колоно видна, форзиція жовтоквітуча, хеномелес японський,  ялівець звичайний, ялівець козацький та ін., а також однорічні, дворічні та багаторічні квіткові рослини.

Наукові дослідження викладачів кафедри садово-паркового господарства та студентів, які проводяться в теплично-оранжерейному комплексі,  впроваджуються в садово-паркове будівництво, аматорське садівництво, ландшафтний дизайн та фітодизайн закритого середовища Уманського національного університету садівництва, а також у всіх регіонах України.

Склад кафедри садово-паркового господарства Уманського національного університету садівництва (сьогодення)

Самодостатність оранжереї і прямий зв'язок з іншими забудовами Уманського національного університету садівництва нині є визначною функціональною ознакою. Наявність оранжереї говорить про особливий статус нашого університету і є безперечним атрибутом респектабельності навчально-наукової установи, яка в цьому році святкує свій 175-річний ювілей.

У перспективі, після оновлення, модернізації та реорганізації навчально-дослідних оранжерей і теплиць, вони стануть передумовою для створення ботанічного саду Уманського національного університету садівництва.

Людмила Варлащенко, доцент кафедри садово-паркового господарства Уманського НУС